subota, 27.06.2009.

Odgovori i ...

Naime nedavnim pretraživanjem interneta na temu vedske matematike naišao sam na niz pozitivnih, ali i na neke negativne tvrdnje koje su me jednostavno povukle za jezik pa sam odlučio
napisati jedan post kao odgovor svim koji su ponešto i površno o tome pričali.

Odgovor na natpise iz raznih foruma ...

...sva ova priča o magičnosti vedske matematike je svakako apsurdna... o magiji priča samo onaj tko je slabo upoznat s matematikom...


Matematika sama po sebi, bila ona vedska ili europska ili kineska je magična.
Razmislite si samo o zlatnom rezu (svugdje u prirodi, na ljudskom tijelu) , broju pi (zašto je baš 3.14... i kako se dobije i zašto mu nikad nema kraja) o nuli (kako su neki narodi računali bez nje) , o iracionalnim brojevima (koji postoje na pravcu, ali ih ustvari nema, jer kad ideš bliže i bliže nikako ne dobivaš točnu decimalnu vrijednost), .... sve je to čarobno i mistično. Pa razmislite o velikanima, o Talesu, o Euklidu, Pitagori, o Gaussu, i o Euleru, o ... sve su to bili čarobnjaci u svom dobu, i sve te čarolije mi danas dobivamo podastrte pred nas i .... nažalost većina nas ne razumije njihovu vrijednost.
Stoga još jednom i malo bolje pogledajte čaroliju i ljepotu matematike.
(p.s. moguće samo, ako malo dublje zagraebete)

...Što će mi vedska matematika kada imam kalkulator ...

Moje omiljeno. Radim u OŠ i vidim kako djeca kojima dopustim u 7. r upotrebu kalkulatora više ne znaju podijeliti i pomnožiti dva obična broja. I onda čak i obično zbrajanje i oduzimanje računaju upotrebom kalkulatora. Nisam baš za nastavu bez kalkulatora, ali da se tako jednostavno uljenjuje mozak to je istina. I mozak postane toliko lijen da jednostavno 'zahrđa'.
Smisao računala je da nam pomogne u rješavanju većih matematičkih problema, ali on postaje kod većine samo hrđa za mozak. Uz pomoć te „svemoguće“ tehnologije koja nas okružuje sve manje koristimo svoj mozak. Sve imamo i o malo stvari trebamo uopće razmišljati. Kompjutori računaju umjesto nas, fotografije i video snimke „pamte“ naš život i naše važne događaje i tako malo po malo isključujemo mozak ... A ja volim vedsku matematiku jer me vodi da kroz igru brojeva koristim svoj um još bolje i kvalitetnije i time ga razvijam.

I još vezano uz to često se pojavljuju izjava ...
zašto buniti djecu nekim algoritmima i novim pravilima koji vrijede samo kod nekih slučajeva kad već imaju jedan za sve...
Pa zar je smisao života ići samo jednim utabanim putem bez skretanja i istraživanja, ... jako je siromašan takav život. Pa zar nije ljepše znati prečace na raznoraznim putovima i tako brže i zabavnije doći do cilja?!
Naime, uz pomoć ovih postupaka možete vrlo jednostavno pomnožiti dva broja i do rješenja doći napamet u glavi. Ja to uz klasičan postupak nisam nikada uspio s recimo dva troznamenkasta broja.
I što je još ljepše možete birati nekolik prečaca, oni koji vam bolje odgovaraju. I onda to postaje igra. Igra u kojoj su takve stvari moguće i vrlo jednostavne, a kad bolje razmisliš i logične ... odnosno prirodne. A kad su stvari jednostavne i prirodne onda je zadovoljstvo igrati se njima. Ta 'dosadna i monotona' radnja samog računanja koja nas 'sprečava' da dođemo do krajnjeg rješenja postaje igra i zabava koja se odvija u jednom redu ili samo u mislima.


...To su samo alternativni načini za obavljanje onih istih dosadnih računskih operacija zbog kojih djeca mrze matematiku. Važnije je naučiti ih sto je treći korijen i čemu sluzi nego trikove pomoću kojih ga se može izračunati napamet u pažljivo odabranim specijalnim slučajevima...

S ovim se donekle slažem. Ali samo u onom dijelu da treba znati što je i čemu služi. Dakako, treba znati smisao toga, smisao formule, a ne samo njezinu upotrebu. Zbog toga sam ovdje dodao jedan izvrstan rad kolegice Marije Milolože (Vedska matematika) u kojem se ovi jednostavni postupci jednostavno dokazuju na naš matematički način. Što ih po mom mišljenju ne čini ništa manje čarobnim i lijepim.
Dapače, vedska je matematika puna trikova i prečaca kojima možete putovati do rješenja. Tako da kad uđete u bit stvari počinjete stvarati svoje vlastite trikove i prečace i polako se gubi pojam vedske matematike ... to postaje 'moja' matematika. :)

No dosta odgovora i pričanja ...

Par trikova kojim možete računati PDV ... rolleyes
Naime, kod nas je PDV 22% što znači da kad imamo neku osnovnu cijenu od npr. 31 kn moramo je pomnožiti s 0.22 da bi dobili koliko iznosi 22% od 31 da znamo koliko će se račun još uvećati.

Pa što je 22 nego (2x11) a sa 2 je lako računati, a i sa 11 nije problem.

Pa toko 31 x 2 = 62, a 62x11 je (6 prepišem / 6+2 / 2 prepišem) =682 što znači imamo dvije decimale pa je rješenje 6.82 kn
Vrlo jednostavno i rješivo u glavi za nekoliko sekundi

Npr. 22% od 243 je
243x2 = 486 pa 486x11 = ( 4 / 4+8 / 8+6 / 6 ) – (4 /12 / 14/ 6) desetice uvijek prebacujemo ispred ... 5346 znači 53.46 kn

Jednostavno zar ne ... a isti trik možemo primijeniti u množenju s 5

Jer što je ustvari 5 ? (10/2)
Znači 64 x 5 je ustvari 64x10:2
A uvijek je lako računati s 10 i dijeliti s dva ... znači rješenje je 320 ...

Itd... vježbajte sami i otkrivajte ljepotu matematike. wave

- 01:52 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.